Masterclass by Angeliki Kasola, 6th International Tendenza Clown Festival, Teatro Franco Parenti, 22 September 2023, Μilan

θέμα: «ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ? - Η οπτική ενός ανεξάρτητου θεατρικού επαγγελματία μέσα από μια δεκαετία θεάτρου στην Κοινότητα στην Ελλάδα σε συνθήκες διαρκούς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης»

RESTART THEATER ATHENS

9/19/20231 min read

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ (?)

Η οπτική ενός ανεξάρτητου θεατρικού επαγγελματία μέσα από μια δεκαετία θεάτρου στην Κοινότητα στην Ελλάδα σε συνθήκες διαρκούς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης

Μετά την Ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ 2023 της Α. Κασόλα στις 10 Ιουλίου 2023 στην Fara Sabina (F.L.I.P.T. 2023), η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Restart Theater Athens Αγγελική Κασόλα, επέστρεψε και πάλι στην Ιταλία, αυτή τη φορά, στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Tendenza Clown (21-24 Σεπτεμβρίου 2023 στο θέατρο Franco Parenti για να διδάξει ένα master-class πάνω στο κοινωνικό θεάτρο και το θέατρο στην Κοινότητα στην Ελλάδα, σε επιλεγμένους μετά από εθνικό διαγωνισμό νέους Ιταλούς δημιουργούς της τέχνης του τσίρκου, στα πλαίσια του προγράμματος Cirk Around, που διοργανώνει η Circuito CLAPS.

Μεταξύ των διεθνών καλλιτεχνών και διοργανωτών πολιτισμού που δίδαξαν: ο Βραζιλιάνος μάστερ Andrè Casaca (Teatro C'art), ο σκηνοθέτης κι εκπαιδευτής από το Ισραήλ Shahar Kamay (MovetoCircus International Association Education Circus Arts Dance Movement), ο Paco Bialek (καλλιτεχνικός σύμβουλος και διευθυντής του Cratère Scene nationale Alès από τη Γαλλία).

Το πρόγραμμα Cirk Around στοχεύει να προσφέρει εμπειρίες, εκπαίδευση, συναντήσεις, επαφές και προτάσεις χρήσιμες για τον προσανατολισμό των επιλεγμένων νέων καλλιτεχνών σε μια ολοένα και πιο διεθνή κατεύθυνση που δίνει το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού ως μέρος του διαγωνισμού Boarding Pass Plus.

Restarting Young Theater Artists in ITALY...

"Contemporaneity, market, inclusion and research are some of the words that guided the masterclasses aimed at the participants of the CirckAround program during the Tendenza Clown festival" Circuito Claps

WHO IS WHO: Η Αγγελική Κασόλα (Theatre Film and Television Studies, Master of Arts, Honors, Glasgow University 1990-1994) - σκηνοθέτις, εκπαιδεύτρια θεάτρου, εμψυχώτρια θεάτρου της Κοινότητας και life coach εφαρμοσμένου θεάτρου έχει εκπροσωπήσει επανειλημμένα την Ελλάδα στο εξωτερικό από νεαρή ηλικία, κι έχει διεθνείς υποτροφίες, διακρίσεις και βραβεία στο ιστορικό της.

Θεωρεί τη θεατρική σκηνή ως μια προνομιακή ζώνη ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης που μπορεί να δώσει φωνή και αλληλεγγύη σε όσους δεν μπορούν να εισακουστούν. Ειδικεύεται στην ένταξη μη ηθοποιών στο σώμα της παράστασης ως εργαλείο για: κοινωνική συνδημιουργία/ενδυνάμωση/ ενσωμάτωση/ ανάπτυξη νέου κοινού/ δημιουργία εναλλακτικών δικτύων πολιτιστικής παραγωγής και παρουσίασης/ανάδειξης τοπικών δημιουργικών δυνάμεων και δημιουργών.

Η μέθοδός της περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των τμημάτων των χορικών ενός κειμένου ως τον ανοιχτό ευέλικτο χώρο συνάντησης/συν-δημιουργίας μεταξύ επαγγελματιών του θεάτρου και τοπικών δημιουργικών δυνάμεων, όπου οι πολιτιστικές παραδόσεις μιας περιοχής μπορούν να επηρεάσουν, να εμπλουτίσουν και να διαφοροποιήσουν το τελικό σώμα της παράστασης.

Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 30 θεατρικές παραστάσεις καθώς και δικά της έργα και σκηνικές διασκευές, συμπεριλαμβανομένων 15 θεατρικών παραστάσεων Θεάτρου στην Κοινότητα μεγάλης συμμετοχικής κλίμακας μεταξύ 35 έως 160 συμμετεχόντων από την κοινότητα. Είναι Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Photo: Sara Meliti

Τον Ιούνιο του 2024, το Restart Theater Athens σε συνεργασία με το CIRCUITO CLAPS θα φιλοξενήσει στην Αθήνα νέους Ιταλούς καλλιτέχνες για μία εβδομάδα σε ένα πρόγραμμα mentoring και εκπαίδευσης αλλά και γνωριμίας τους με το ελληνικό κοινό και τη σύγχρονη Ελληνική θεατρική πραγματικότητα ως προέκταση αυτής της συνάντησης/ανταλλαγής γνώσης/ πρακτικής κι επαγγελματικού σχεδιασμού.

Τον Οκτώβριο του 2024 εκτός από τις παραστάσεις της ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗΣ 2024 το Restart Theater Αthens θα ανοίξει τις πόρτες του και σε Έλληνες θεατρικούς δημιουργούς που επιζητούν να σχεδιάσουν μία στοχευμένη πορεία δημιουργικότητας κι εργασίας στην ανεξάρτητη θεατρική δημιουργία με το νέο κύκλο mentoring για νέους δημιουργούς του Restart Theater Athens στο σχεδιασμό της δημιουργικής κι επαγγελματικής τους πορείας σε Ελλάδα και εξωτερικό για το 2024-2025.

Photo: Sara Meliti

We would love to hear from you. Contact us for any information, queries or just simply send us your message

stay in touch

Empowering Theater Creators

Activating Communities